Saturday, June 18, 2011

korangkorang nak petua tak??

selamat pagi kawankawan!!
cecube tengok header aku.. baru kan??? hehe..
asyik tak puas hati je takde header cantik.. nak buat transparence tapi tetibe tak bole nak save pulak..
pening aku terus aku gune biasa je..
janji ade header.. ye tak?

ok aku bukan nak cerite tentang header aku yang huduh tue..
aku nak cerite tentang petua..
petua ape?? petua kecantikan la..
aku nie tak cantikcantik lagi tue sebab kehulur kehilir cari petua nak cantik,. haha
semalam kawan aku ade bagi aku 1petua yang dia ambik dari blog kawan dia mayb..
aku ade tengok blog dia tapi lepas tue aku lupe da ape name blog dia..
jangan marah ok! kalau jumpe nanti aku bagitau korang..

petua dia adalah untuk menghilangkan jerawat dan kesannya sekali..
tue yang aku suke tue.. sesape yang muke da licin pegi maen jejauh ok! haha
nah aku bagi petua dia kat korang.. 
yang pertama:
 blande segenggam beras, beras tue korang rendam dulu bagi lembut senang nak blande nanti..
pastu campurkan dengan sebiji telur ayam, ambik putih dia je tau!
da gaul sebati campurkan pulak dengan perahan air limau kasturi, sebiji atau setengah biji..
pastu gaul lagi bagi sebati baru sapu dekat muke.. buat macam masker..
biarkan 30minit atau 1jam.. biar betolbetol kering..
da kering baru basuh dengan air sejuk...
kalau nak nampak kesan, owner petua tue kate buat setiap malam..

yang kedua:
ambik tomato belah dua.. sebelah simpan dalam peti ais..
yang sebelah lagi sapu dekat muka sampai air tomato tue kering..
pastu biar muke korang kering dulu baru basuh dengan air sejuk..

yang ketiga:
ambik putih telur.. ambik sebiji pon cukup...
lepas tue sapu dekat muke korang..
biar sampai kering pastu basuh dengan air sejuk..

senang je kan?? buat sambil tengok tv pon boley.. sambil blogwalking lagi la boley..
nak cantik jangan malas.. kalau malas tak cantik..
semalam aku da buat yang pertama dan kedua je..
hasilnye sangat seronok..
muke halus dan lembut..
aku teruja nak buat sebab owner petua tue cantik sangat,,
kulit dia halus+licin+bersih+putih..
dulu dia pernah dapat kulit teruk jugak, tue dia buat petua tue akhirnya muke dia jadi macam sekarang ditambah juga dengan supplement tambahan.. =)

oklah.. macam panjang sangat je entry kali nie..
takot takde yang nak bace pulak..
jom kite ramairamai buat untuk dapat kulit yang cantik!

kecantikan bermula dari hati yang bersih dan tulus
ditambah dengan kelembutan tatabicara dan raut wajah.. =)


terima kasih sudi baca entry nie. lain kali bacelah lagi :)

8 orang kaki sms:

Mrs.Izrey said...

yang petua last tue penah la dgr..
tp zaman la nie malas nk buat sendiri..pi watson beli aje masker terus tepek kat muka..sekejap aje tp tue la semua pakai duit...hihihi

Atie iskandar said...

mrs izrey: yg tue kena gune duit pastu mhl.. mmg tak trbeli.. nie murah dan jimat.. hehe..

kotak bulat said...

petua ni mcm pernah dgr..tp xpnh lak nak amalkn.. :P

Atie iskandar said...

kb: dulu pon mls, tapi bile muke da truk baru sibok.. hehe

myhatiku said...

wah..ika penah try yg ketiga tu..mmg best!he..nak try 1 n 2 pulak..tq 4 da info:)

Atie iskandar said...

try la ika.. best tau.. rase soft je kulit muke.. same2 dear..=)

dianabolatt said...

ehem2 . sape tuh y bg ? hehehe

Atie iskandar said...

@dianabolatt haha.. yela, terima kasih cik dianah!

 
.SEMUA HASIL NUKILAN OLEH ATIE ISKANDAR BHD.