Friday, October 14, 2011

perlu ke pakai ketatketat pergi ke rumah ALLAH??

aritu aku ade bace dekat blog cik epal tentang hijab/shawl toturial? .. aku setuju sesangat dengan ape dy tegur tue..
kalau nak ajar orang carecare bertudung pon, biar diri kite nie sempurna tutup auratnya..
janganlah ala kadar je.. you tube tue bukan wanita je tengok,,, tak pasalpasal, dari nak buat kebaikan da dapat dosa pulak..


oklah, aku bukan nak kupas tentang entry cik epal, tapi aku nak kongsi 1 benda nie..
aku belajar dekat politeknik... dekat sini semua student beragama islam DIWAJIBKAN BERTUDUNG dan MENUTUP AURAT..
setiap khamis malam jumaat, semua student yang tinggal dekat hostel wajib pergi ke PI..
PI nie macam masjid la, tapi dia kecik sikit,, dikhaskan untuk studentstudent bersolat jemaah kat situ..
dipendekkan cerite, malam tadi aku pergi la PI, kebetulan malam tadi ade la ceramah tentang remaja masa kini...
tapi aku bukan nak cerite tentang ape yang ceramah tue, aku nak cerita tentang care berpakaian pergi ke rumah ALLAH..


 macammacam gaya aku tengok malam tadi...
ade yang paki baju kurung, tapi ketat sangat bajunya.. sampai menampakkan bentuk badan.. 
tau badan ko cantik, tapi tak sesuai la pakai camtu dekat rumah ALLAH.. 
ade pula yang pakai seluar pastu tshirtnya pendek dan ketat.. bile bongkok sikit je da nampak tut dia..
pastu kalau badan kecik takpe la lagi, nie berlemak sane sini... sume jelas ko bagi orang tengok..

 aku tau tue baju korang, badan korang..
tapi kena la tengok tempat yang ko nak pegi tue.. sesuai ke tak pakaian ko tu.. 
janganlah main ikut kepala ko je..
ko nak pegi rumah ALLAH, tapi pakai macam nak pegi jumpe pakwe...
tak sopan la.. baikbaik nak dapat pahala terus dapat dosa..
kalau nak jumpe bakal mak mertua tau pulak ko pakai sopansopan... oh! sangat aku tak faham..

 sorry sesangat pade yang terase... aku pon bukan baik sangat nak tegurtegur orang nie..
keluar rumah pon tak pakai tudung.. baju pon masih ketat lagi,,
aku just nak remind untuk diri aku je...
so, samesamelah kite berubah jadi muslimah yang lebih sempurna di mata ALLAH.. =)






semoga menjadi panduan kite bersame..






terima kasih sudi baca entry nie. lain kali bacelah lagi :)

10 orang kaki sms:

Umi Yaya said...

ap kate ko announce at dorg yg nk g PI uh tros jerk kai telkung dr kamsis... so kan snang x yah nak kai tudung ag..... skali pkai jerk.... nmpk cntk gak kan?? betol x?? dulu aq rajin wt mcm uh.. so x yh nk isaw nmpk lemak or bende2 yg xsepatutnye... kan?? hehehe o_O

fierul said...

btul tuh . slalu nmpk cmtuh .. bkn nk kta la kn tpi hormat la skit btul tak ?

Atie iskandar said...

angah: tue klu ley sembhyg.. klu takley camne lak??? takkan nak pki telkung gak??

Atie iskandar said...

fierul: yup!malu kot pki cmtu dekat tempat mulia cmtu..

cik ziqa said...

tak kan tade person in charge yg beritahu adab masuk PI. MT kamsis o rakan muda masjid ke?


# poli mana ek kamu ?

nazirah said...

eh eh atie kat poli mane ni
dulu cci blaja kat poli sbk brnam
pun pgl PI gak hee (ttbe trimbau kngn kt sne) rindu lak huhu tp btul la tu kalau bole pakai la yg elok2 kan bkn ssh pun ;)

CintaZulaikha said...

tolonglah jgn pakai tudung ngn baju lengan pendek, nampak sgt kartun...huhu

Atie iskandar said...

cik ziqa: da letih da org tue menegur.. tapi bukn nk didgr...

Atie iskandar said...

cci: atie poly merlimau, melaka.. hehe.. jom g poly balik! tue la.. sekejap je pon pegi.. ;)

Atie iskandar said...

kak ct: dorg pki tudg untuk fesyen je kak.. ape heran..

 
.SEMUA HASIL NUKILAN OLEH ATIE ISKANDAR BHD.